Beljenje zuba

Statistike nam govore da je prva stvar koju primećujemo na drugima – osmeh (47% ispitanika). Zatim oči, miris, odeća i na kraju kosa.

Dakle, osmeh je naša vizit-karta. A šta to vezano za osmeh nam najviše privlači pažnju? Boja zuba. Tačnije, belina zuba. Beli i blistavi zubi su prvi preduslov savršenog osmeha. I, kako se čini, oduvek je tako bilo.

Beljenje zuba spada u najstariju stomatološku praksu u istoriji. Čak stari Feničani i stari Rimljani su koristili smesu voska i uree za beljenje zuba. U Srednjem veku korišćen je rastvor kiseline za skidanje površinskog sloja gleđi koji je najviše zahvaćen pigmentacijom, a kada to ne bi bilo dovoljno, turpijali bi zube sve dok ne dođu do belog sloja. Takođe su bila vrlo popularna „narodska“ sredstva za izbeljivanje zuba kao što su listovi žalfije ili kora limuna ili soda bikarbona. Sva ova sredstva, međutim, davala su slabe rezulatate kratkog daha.

Sada, u 21. veku, kada čovek vodi računa o opštoj higijeni i o tome kakav vizuelni utisak ostavlja, sramota je imati žute zube. Iz tog razloga mi u Aponiji vodimo računa ne samo o zdravlju vaših usta I zuba, već i o estetskoj strani, zbog čega se beljenje u našoj ordinaciji radi gotovo svakodnevno.

Danas, kada je tržište preplavljeno svakojakim sredstvima za beljenje u vidu pasti, tračica, gelova…prirodno je da postoje i razne nedoumice u vezi samog procesa beljenja.
Ključni parametar u odabiru je opet kvalitet a uspešnost terapije zavisi od stručne procene doktora ali i od želje pacijenta, zbog čega se mi trudimo da saslušamo i vaše mišljenje.
Svaki rezultat je individualan iz mnogo razloga. Kao što postoje ljudi koji veruju u instant rezultate pa ulaze u začarani krug neuspeha, tako postoje i nepoverljive osobe kod kojih je usađena stara doktrina da je beljenje zuba štetno.

Cilj ovog teksta je da kroz odgovore na vaša najčešća pitanja, razreši nedoumice na ovu temu.
Pa da počnemo!

1. Od čega zavisi boja zuba? 

Zub se sastoji od spoljašnjeg omotača koji se naziva gleđ, koji je vrlo tanak I transparentan i daje zubu staklastu strukturu, zatim od srednjeg sloja koji se zove dentin i koji se sastoji iz dentinskih kanalića (tubula) i žute je boje. Pošto je gleđ u blizini desni zuba vrlo tanka i providna, zubi su prirodno žući u tom predelu.

Očnjaci su najžući zubi u vilici, dok su zubi u donjoj vilici uvek svetliji, što je opet posledica same strukture zuba, odnosno debljine gleđi i dentina.
Dakle, boju zuba svakoga od nas diktira pre svega genetski faktor u razvoju same strukture zuba.
sbiancamento

2. Zašto zubi menjaju boju?

Tokom života pod uticajem spoljašnjih faktora zubi počinju da tamne. Tzv.“spoljašnje fleke“ se formiraju na površini gleđi i mogu ih izazvati kamenac, cigare, kafa, čajevi, crveno vino, tečnosti za ispiranje koje sadrže hloreksidin…Ove fleke se relativno lako uklanjaju prilikom uklanjanja kamenca i kliničkog čišćenja zuba, koje, od zavisnosti od navika pacijenta, treba da se obavlja 1 ili 2 godišnje u sklopu redovnog pregleda.
Postoje zatim i takozvane „unutrašnje“ promene boje u samoj strukturi zuba, faktori koji podrazumevaju upotrebu tetraciklina u detinjstvu, urođene anomalije u formiranju gleđi, upotrebu medikamenata…Pogotovu se često javlja unutrašnja „prebojenost“ nakon upotrebe gvožđa kod trudnica.
Vrlo često se dešava da je neki zub tamniji od ostalih, što znači da postoji oboljenje nerva koje je uzrokovalo tamnjenje zuba I takav problem treba odmah sanirati.

3. Da li beljenje može oštetiti zub?

Da, naravno da može!
Upotrebom materijala koji su sumnjivog sastava u “kućnoj radinosti”, ne samo što može da dođe do oštećenja gleđi zuba, već i do oštećenja desni koje opet dovodi do upale, nekroze I povlačenja desni.
Dakle, izuzetno je bitno da se za proces i način beljenja konsultujete sa svojim lekarom!

4. Koji je najbolji način beljenja zuba?

Postoje dva načina beljenja: “kućno” beljenje I office system, odnosno kliničko, lasersko beljenje.
Mi u Aponiji radimo office system jer se izvodi pod kontrolisanim uslovima, uz nadzor lekara i poštovanje protokola kao i individualni pristup svakom pacijentu što dovodi do najboljih i najdugotrajnijih rezultata.

5. Kako se izvodi kliničko (office) beljenje?

Kliničko beljenje ne oštećuje zubnu gleđ, radi se u kontrolisanim uslovima pod budnim okom stomatologa koji nanosi vodonik peroksid u gelu u kombinaciji sa specijalnom UV lampom koja, zahvaljujući specifičnoj talasnoj dužini, potpomaže proces beljenja i bolje prodiranje materijala.
Materijali koje koristimo su odobreni od strane Svetske Stomatološke Federacije-FDI.
Pošto se beljenjem bavimo dugi niz godina, ustanovili smo dinamiku koja daje ubedljivo najbolje rezultate, ali to će ostati naša mala tajna.
Zubi se mogu izbeleti i do četiri nijanse (naravno mnogo zavisi od samog organizma pacijenta).

6. Zašto se javlja osetljivost zuba? Zašto zubi bole?

Da bismo ovo razumeli, moramo mikroskopski da pogledamo zub. Na slici ispod, brojem 2 je označeno područje dentina, odnosno srži zuba od koga boja zuba I zavisi. Dentin se sastoji od mnogo brojnih dentinskih kanalića koji prodiru do zubnog nerva.

dentin i gledjBeljenjem zuba materijal ulazi u dentinske kanaliće, svakim tretmanom sve dublje I na taj način čisti kanaliće od svega što se u njima nakupilo tokom života.
Pošto kanalići postaju otvoreni, vrlo često dolazi do promene u osmotskom pritisku I zubi mogu da bole posle beljenja.
Ta bolna osetljivost je prolaznog karaktera I traje oko sat vremena najviše, a rešava se upotrebom analgetika, kao i aplikacijom fluora koji, ne samo što zatvara kanaliće, već istovremeno i ojačava sam zub.

7. Koliko traju rezultati?

Kao što smo napomenuli, trajnost rezultata u velikoj meri zavisi od daljeg ponašanja i navika pacijenata, ali, u svakom slučaju, boja zuba se nikada neće vratiti na nijansu pre beljenja.
Svakodnevna higijena, izbegavanje kafe, cigara, obojenih pića…kao i redovne kontrole i čišćenja zuba, svakako će produžiti dejstvo beljenja.
Nadamo se da vam je dosta toga jasnije nakon ovog teksta. Uvek smo tu da odgovorimo na sva vaša pitanja. Vidimo se u Aponiji a do tada…Vodite računa o vašim zubima!

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena znakom *