PRF u stomatologiji

Dragi naši, naša današnja tema je PRF u stomatologiji, jedan od nezaobilaznih tretmana moderne stomatologije.

S obzirom da je PRF na našim prostorima manje poznat pojam, potrudićemo se da vam ga približimo i da odgovorimo na niz pitanja: Šta je PRF (PRP), šta su faktori rasta, kada i zašto se koristi, koje su najčešće primene PRF-a u stomatologiji, PRF i anti-age, zašto treba da znate više o ovom tretmanu…sve na jednom mestu, na našem blogu!

Šta znači PRF?
PRF je skraćenica za pojam ” platelet-rich fibrin”, što u prevodu znači „fibrin obogaćen trombocitima“ ili „plazma obogaćena trombocitima“.

Šta je PRF?
PRF se dobija centrifugiranjem krvi pacijenta u epruvetama bez aditiva. PRF je čist i krajnji proizvod i sadrži isključivo fibrin dobijen iz pacijentove krvi i koristi se primarno u oralnoj i estetskoj hirurgiji.
U novije vreme se u naprednijim stomatološkim zahvatima fibrin koristi zbog boljeg zarastanja kosti i mekih tkiva, pa služi kao idealna priprema za hirurške zahvate koji predhode ugradnji implantata.

O čemu se u stvari radi?
Kao što je uglavnom svima poznato, naše telo ima prirodnu sposobnost samoizlečenja i sami sebi često najbolje možemo pomoći. U ovom slučaju se radi o regeneraciji tkiva pomoću sopstvene krvi koja se, nakon centrifugiranja obogaćuje plazmom i fibrinom i tako obogaćena koristi kao lični lek za odgovarajuća stanja. PRF metodom, kroz atrakciju matičnih ćelija iz tela obnavljaju se nova tkiva. Proces počinje uzimanjem krvi pacijenta, koja se daljom obradom razdvaja kroz koagulaciju centrifugom. Ceo proces je zaista brz (traje oko 15ak minuta), bezbolan je i jednostavan. Povrh svega, apsolutno je bezbedan. Odvajanjem krvi od crvenih krvnih zrnaca dobijamo plazmu i fibrin, koje kasnije koristimo kao biološki autotransplatant tj. nakon vađenja zuba, na to isto mesto postavljamo fibrin i plazmu koji nam služe za ubrzavanje procesa zarastanja, i ubrzavanje procesa prihvatanja implanata.

Kako se dobija PRF?
Metoda počinje uzimanjem određene količine venske krvi od pacijenta. Pod posebnim parametrima vremena, brzine i ugla obrtanja, iz krvi se izdvaja fibrinski ugrušak (Advanced PRF) ili krvna plazma (Injectable PRF) bogati trombocitima (krvnim pločicama) i leukocitima (belim krvnim zrncima).
U oba ova preparata dobija se visoka koncentracija faktora rasta (desetostruko viša od ranijih sličnih preparata – CGF, PRP itd…) koji su najzaslužniji za pokretanje vrlo složenog mehanizma zarastanja rane.
Krvne pločice koje se nalaze u PRF-u bogate su faktorima rasta. Prilikom aktivacije faktori rasta izlaze iz krvnih pločica (trombocita) i stimulišu na prvom mestu angiogenezu tj. stvaranje novih krvnih sudova, kao i rast nove kosti u koštanim defektima. Usled toga, defekt je bolje prokrvljen čime se poboljšava regeneracija. Faktori rasta takođe stimulativno utiču na rast kosti u defektu kada su u pitanju recimo, parodontološke intervencije, čime dodatno doprinose boljem efektu same terapije. Rezultati su zaista izuzetni.

Kako funkcioniše PRF?
PRF (Platelet-Rich Fibrin – trombocitima obogaćen fibrin) – pospešuje procese zarastanja na više načina. U trombocitima se nalaze faktori rasta koji podstiču zarastanje oštećenog tkiva, pozitivno utiču na stvaranje kolagena i mladih krvnih sudova. Trombociti su odavno prepoznati kao modulatori rasta i razvoja ćelija, generatori faktora razmnožavanja, sinteze matriksa i transformacije ćelija.

PRF u stomatologiji- najčešća primena:
Augumentacije koštanog grebena u vilici (piriprema za ugradnju implantata)
Sinus -lift
Parodontološke intervencije (režanj operacije)
Terapije recesije gingive (povlačenje desni) gde se membranom od PRF prekrivaju ogoljeni vratovi i eliminiše se defekti
Vađenje zuba – PRF se ubacuje u defekt kako bi se umanjio gubitak koštane mase

Da li je PRF bezbedna metoda?
PRF je bezbedna metoda iz razloga što se isključivo deo lične pacijentove krvi vraća u defekt bez i jednog drugog dodatka.

PRF i anti-age
Videli smo da se PRF metoda u stomatologiji koristi sa ciljem boljeg i bržeg zarastanja kosti i mekih tkiva. Međutim, osim u oralnoj hirurgiji, primena PRF-a je preporučljiva i u dermatologiji, odnosno u mezoterapiji, jer je dobro poznato da je plazma odličan prirodni filer. Ova metoda se naziva “Injectable PRF”.
PRF samo u drugačijem obliku koristimo i za podmladjivanje lica i u terapiji opadanja kose (stimulacijom folikula dlake). Tekstura i kvalitet kože se poboljšavaju, kolutovi oko očiju postaju manje vidljivi, a bore su znatno ublažene.

Istorijat PRF-a
PRF metoda je razvijena početkom 21. veka od strane dr Joseph Choukroun–a, kardiohirurga i anesteziologa iz Francuske, da bi se nakon desetogodišnjeg istraživanja i kliničkih primena stiglo do druge generacije preparata – “Advanced PRF” i “Injectable PRF”. Naša ordinacija “Aponia dental centar” sa ponosom ističe da nas je lično pomenuti profesor obučio za primenu PRF-a.

Napredni (advanced) PRF u stomatologiji (a-PRF)
A-PRF (napredni PRF”) je sada već gotov nezaobilazna faza prilikom ugradnje implanata I u oralnoj hirurgiji. Centrifugom se dobija fibrinski ugrušak koji se u vidu autotransplantata postavlja u operativnu regiju i tom prilikom dolazi do aktivacije faktora rasta koji izlaze iz trombocita i leukocita i snažno stimulišu stvaranje novih krvnih sudova tj kapilara, čime se direktno podstiče ubrzana regeneracija a time i rast nove kosti. Taj postupak ubrzava i proces srastanja i prihvatanja implantata, što ugradnju implantata čini uspešnijom, sigurnijom i bržom procedurom. Dobijeni fibrinski ugrušak se može na različite načine mehanički obraditi te se može koristiti kao resorptivna membrana (čep) koji popunjava ranu posle vađenja zuba, dodatak zameniku za kost (dodatak veštačkoj kosti), nosač tj matrica veštačkoj kosti (slično armaturti, daje joj strukturnu stabilnost).

Ko je kandidat za PRF?
Ne postoje posebna ograničenja za upotrebu PRF preparata – dakle, praktično svaka osoba normalnog zdravstvenog stanja može biti kandidat za ovu proceduru.
U našoj svakodnevnoj kliničkoj praksi, primenu PRF metode preporučujemo svim pacijentima koji planiraju ugradnju implantata a u nekim slučajevima je i nezaobilazna obzirom da na revolucionaran način rešava neke probleme koji su postojali prilikom klasične implantološke terapije.
Takođe, razne procedure u parodontalnoj hirurgiji (lečenju parodontoze) daju mnogo bolje rezultate kada se kombinuje klasičan pristup i PRF metoda. Čak i jednostavne i rutinske intervencije kao što je vađenje zuba prolaze uz znatno manje potencijalnih komplikacija, što potvdjuje da je PRF metoda zaista revolucionarno, novo dostignuće moderne stomatologije.

Do novog javljanja i novog bloga sa aktuelnim temama, pozdravlja vas vaš
Aponia dental centar

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena znakom *