Upala desni u trudnoći (gingivitis gravidarum)

Najčešća tema koja se pominje na našem blogu i u svakodnevnom kontaktu sa pacijentima je pravilno održavanje higijene usta i zuba. Tema higijene nikad ne gubi na aktuelnosti jer je najbitnija i preduslov je svake dalje priče i saradnje sa nama koji vodimo računa o zdravlju i lepoti vašeg osmeha.
Naš tim doktora u Aponiji koristi svaku priliku da podseti svoje drage pacijente koliko je pravilna i redovna higijena bitna, stoga to radimo i sada u kontekstu trudnoće.
Trudnoća je po mnogo čemu specifična sa medicinskog aspekta, tako da i iz stomatološkog ugla ona ima svoje specifičnosti. Što bi laici rekli: “Ne zove se to bez razloga drugo stanje.” I zaista je tako. Trudnoća podrazumeva čitav niz manjih i većih promena u telu žene, do kojih dolazi najčešće iz istog razloga- povećanog nivoa hormona.
Kada su u pitanju zubi, promenjen hormonalni status dovodi do izmenjene reakcije na bakterije u ustima, usled čega gingiva postaje posebno osetljiva na plak koji se taloži u ustima.
U 60-75% slučajeva javlja se otok, krvarenje i naglašena osetljivost.
Ukoliko je upala desni (gingivitis) bila prisutna i pre trudnoće, doći će do pogoršanja stanja. Otečene i bolne desni otežavaju pravilno održavanje higijene što dovodi do daljeg nakupljanja plaka i problem postaje sve veći.
Nelečeni gingivitis može da dovede do nastanka parodontopatije, tj.upale okolnog potpornog zubnog tkiva, čije lečenje je dugo i neizvesno.
Ako se nekada smatralo da je trudnoća uzročnik slabljenja kvaliteta zuba, današnje naučne studije pobijaju staru tezu i podvlače da je jedini “krivac” i uzročnik propadanja zuba loša higijena.
Dakle, nema opravdanja za “propadanje” zuba u blaženom stanju!
Drage trudnice, dolazite redovno na kontrole i čišćenja i vodite računa o pravilnoj i redovnoj oralnoj higijeni! Na taj način ćete još više uživati u najlepšoj fazi života svake žene. Dočekajte vašu bebu sa divnim i zdravim osmehom!

Voli vas vaš,
Aponia dental centar
pregnancy

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena znakom *