Fasete

Fasete

venir  keramicke-fasete-viniri

Fasete su tanki slojevi kompozitnog materijala, keramike, cirkonije ili fabricke gotove ljuspice koji se nanose na prednji, vidljivi deo zuba, sa ciljem poboljšanja njegove boje, oblika ili pozicije (a samim tim i odnosom među zubima).

Fasetiranje ima bioloskog opravdanja ako se radi u okviru indikacija.

Fasete od kompozitnog materijala pripadaju takozvanim „direktnim nadogradnjama” što znači da se prave u toku jedne posete i stavljaju direktno na zube. Uglavnom se radi o „zatvaranju” razmaka između zuba ili u slučajevima manjih defekata koji ne zahtevaju brušenje. Ako se održavaju u skladu sa ispravnom oralnom higijenom, fasete mogu da traju i do pet godina.

Veneers (keramičke fasete) koriste se u slučajevima većih diskoloracija koja se ne mogu rešiti beljenjem ili kada je potrebna korekcija oblika zuba. Prednja strana zuba brusi se do 2mm cime se postize odgovarajuca debljina veneeraa samim tim i ako je potrebno vanstandardna boja. Na osnovu modela koji se dobija iz otiska zuba, zubni tehničar priprema fasetu uz pomoć CAD/CAM kompjuterizovane tehnike.

 

luminirLumineers (porcelanske ljuspice) izradjuju se na osnovu otiska zuba bez brušenja, anestezije, trauma. Lumineers zbog svoje izuzetne tananosti ne mogu da dostignu veneers  i stoga se koriste za korigovanje manjih zubnih deformiteta. Nekada je sa njima nemoguće postići željene rezultate pa se stomatolog odlučuje za drugu vrstu terapije, za veneers ili krunice, ili za kombinovanu terapiju.