Oralna higijena

profi-jetOsećaj svežine koji imate nakon profesionalnog čišćenja zuba u ordinaciji „Aponija“, potpuno je jedinstven i neuporediv. Da li ste se ikada zapitali zašto ne možete da ga postignete sami? Tokom procesa čišćenja zuba, stomatolog će Vam ispolirati zube ili korišćenjem konvencionalnog ručnog instrumenta ili sa Prophy-Jet-om. Prophy-Jet je sistem čišćenja vazduhom pod pritiskom koji kombinuje vodu i sodu-bikarbonu radi uklanjanja fleka i naslaga na zubima, uzrokovanih pušenjem, konzumiranjem kafe, čajeva, obojenih pića itd.

Čvrsta naslaga na zubima koja se naziva zubni kamenac, ne može se ukloniti džetom. Zubni kamenac je u stvari mineralizovan zubni plak, čvrsta lepljiva naslaga na zubima koja, ukoliko se ne ukloni, uzrokuje još veće njegovo stvaranje, što za posledicu ima nastanak parodontopatije.

Pravilno pranje zuba za odrasle

Pravilno pranje zuba za decu

Zubni kamenac se ukljanja ultrazvučnim aparatom. U slučajevima kada postoje duboki parodontalni džepivi, pored UZ i peskiranja, mora se koristiti i ručni instrument.

Perite zube dva puta dnevno, ali nemojte zaboraviti svog stomatologa!

Da biste sprečili pojavu zubnog kamenca, morate da eliminišete njegov uzrok: zubni plak. Ovo su neki saveti od kojih možete početi:

  • Izbegavajte slatkiše – zdrava ishrana će smanjiti stvaranje plaka
  • Idite redovno na kontrolu- pregled i čišćenje kod zubara ukloniće zubni kamenac i na taj način će Vas bolje pripremiti za oralnu higijenu kod kuće.
  • Posećujte Vašeg stomatologa barem dva puta godišnje da biste držali pod kontrolom stvaranje zubnog kamenca
  • Upražnjavajte sjajnu oralnu higijenu – pitajte Vašeg stomatologa za savete vezane za higijenu usta.

Ako dugo niste posetili svog zubara, vreme je da zakažete pregled. Što duže odlažete uklanjanje kamenca, Vaš problem sa zubima postaje ozbiljniji!