Fiksni ortodontski aparati

Fiksni ortodontski aparati sastoje se od bravica, prstenova i žičanih lukova. Bravice, prilagodjene obliku zuba, lepe se direktno na zube.

U zavisnosti od dijagnoze i želje pacijenta na raspolaganju su metalne, keramičke I safir staklo bravice.

Među mladima je popularan aparat sa metalnim bravicama i gumicama u boji, koje se menjaju prilikom svake kontrole, što omogućava uvek različitu kombinaciju.

ortodontske-bravice-001

Zahvaljujući Damaon sistemu, vreme nošenja fiksne proteze je smanjeno

Keramičke bravice su bele boje, vizuelno manje i estetski prihvatljivije, ali ne i nevidljive.

ortodontske-bravice-005 ortodontske-bravice-004

Najnovije bravice izradjene su od safir stakla i estetski su najprihvatljivije. Manjeg su promera i s obzirom da su providne, poprimaju boju zuba. U kombinaciji sa belim lukovima, gotovo su neprimetne.

Nakon postavke fiksnog aparata, higijena usta i zuba mora biti češća i temeljnija. Zubi se peru nakon svakog jela, tako da se savetuje izbegavanje grickanja izmedju obroka. Oralna higijena se održava običnom četkicom, interdentalnom četkicom, četkicom za bravice, koncem i rastvorima za ispitranje usta.

Što se tiče ishrane, treba izbegavati svako odgrizanje hrane. Hranu treba seći na sitnije zalogaje. Izbegavati grickanje koštunjavog voća i povrća sa košticama. Zabranjene su žvake, karamele, lepljive bombone, lizalice.

Kontrola terapije se obavlja jednom mesečno ili jednom u dva meseca , u zavisnosti od vrste bravica i težine slučaja.

Nakon završene terapije, pacijenu se izrađuje fiksni ili mobilni ritejner, kao i mobilna proteza, čija je uloga da osigura položaj zuba na željenim pozicijama i nakon ortodonskog lečenja.

.

retainer fisso

retainer fisso

retainer-mobile

retainer mobile