Parodontologija

para-1 para-2

Parodontologija je grana dentalne medicine koja se bavi lečenjem potpornih struktura zuba, tj parodoncijuma, koga čine alveolarna čašica u koju je smešten zub, cement zuba i gingiva.

Parodontopatija je veoma zastupljena bolest savremenog društva,. Počinje prvo sa gingivitisom, tj.upalom desni. U trenutku kad zahvati dublje slojeve, tj. kost, naziva se parodontopatijom.

Smatra se da su gingivitisi i parodontopatije, zajedno sa karijesom, najčešća i najrasprostranjenija oboljenja kod ljudi.

Prvi simptomi koji Vas mogu navesti da posumnjate da sa Vašim desnima nešto nije u redu jesu crvenilo, uvećanje, promena oblika, konzistencije i površinske strukture; krvarenje prilikom pranja zuba, neprijatan zadah i sl. Ukoliko se jave ovi simptomi, pravi je trenutak da posetite Vašeg stomatologa.

Nakon ovih prvih simptoma inflamacije gingive (desni), ukoliko se ne sprovede adekvatna terapija, destruktivni procesi u parodoncijumu se nastavljaju pa se vremenom javljaju sledeći klinički znaci:

 • Ogolićenje korenova zuba
 • Parodontalni džepovi
 • Eksudat u džepovima
 • Subgingivalni konkrementi
 • Labavljenje i migracija zuba
 • I na kraju ispadanje zuba

Osnovni uzrok parodontitisa je dentalni plak koji nastaje kao posledica loše higijene usne duplje.  80% dentalnog plaka čine mikroorganizmi tj. bakterije.

Lečenje parodontopatije, u zavisnosti od stadijuma, može biti konzervativno i hirurško. Cilj lečenja je zaustavljanje destruktivnih procesa u parodoncijumu i vraćanje narušenog funkcionalnog i anatomskog integriteta obolelog parodoncijuma.

Parodontopatija je oboljenje koje se NE MOŽE izlečiti već se može samo usporiti. Zbog toga se veliki značaj daje prevenciji i preventivnim metodama. To podrazumeva uklanjanje predisponirajućih faktora pre svega mekih naslaga (pranje zuba) i tvrdih naslaga (uklanjanje kamenca). To podrazumeva redovne posete stomatologu, na svakih šest meseci.

Konzervativno lečenje podrazumeva:

 • Detaljnu edukaciju o oralnoj higijeni
 • Čišćenje zubnog kamenca i naslaga i poliranje korena zuba

Obučavanje pacijenta pravilnom održavanju oralne higijene, redovno čišćenje zubnog kamenca (na svakih šest meseci), kiretaža parodontalnih džepova, uklanjanje retencionih mesta za plak (karijes,promiirajuće ivice plombi, neadekvatno urađene krune), ispiranje odgovarajućim medikamentima i ostale preventivne mere radi sprečavanja recidiva.

Pored odgovarajuće dentalne četkice i konca  za zube kao i interdentalne četkice, pacijentima se savetuje upotreba waterpick-a.

http://www.waterpik.com/

Hirurško lečenje se primenjuje kada je bolest već uznapredovala sa ciljem da se ukloni patološki izmenjeno tkivo iz parodontalnog džepa, eliminiše ili smanji dubina parodontalnog džepa i uspostavi stabilne remisije bolesti.

Hirurške metode:

 • Režanj operacija (redukcija džepova, tkivna i koštana regeneracija.)
 • Gingivektomija (preoblikovanje gingive , produžavanje krune zuba)
 • Vezivno-tkivni transplatati
 • Koštani transplantat

VAŽNO! U lečenju parodontoloških bolesti važno je održavanje dobre oralne higijene i to je jedna od ključnih stvari, kako bi terapija bila uspešna i rezultati vidljivi.

TEST NA IZAZIVAČE PARODONTOPATIJE (PET test)

U saradnji sa MIP Pharm Germany, stomatološka ordinacija Aponija od sada vrši i specijalni PET test kojim se utvrđuje prisustvo, vrsta i količina bakterija izazivača parodontopatije pomoću PCR u realnom vremenu (metoda sinteze DNA). Nakon uzimanja uzoraka (brisa iz parodontalnog džepa zuba), isti se šalju u Nemačku i za oko 5 dana dobijaju se rezultati.

Individualna i precizna dijagnostika PCR-a omogućava:

 1. identifikovanje mesta rizika
 2. ranu profilaksu
 3. preventivne mere
 4. procenu rizika pre lečenja
 5. i optimalnu terapiju (antibiogram)