Skeletirana proteza

Skeletirana proteza spada u mobilne protetske nadoknade koja je maksimalno redukovana. Osnovu joj čini skelet od neplemenite legure (kobalt-hrom-molibden) i otuda joj i potiče naziv. Metalni skelet u gornjoj vilici ima oblik trake dok u donjoj vilici ima oblik luka. Preostali deo proteze koji nadoknađuje izgubljene zube je izrađen od akrilata.

scheleletrata

Upotreba vizil proteze je dosta česta i koristi se kada preostali zubi nisu raspoređeni tako da se na njima može izraditi most ili kada ne postoji odgovarajuca debljina kosti da bi se ugradili implanti. Ona se posebnim vezivnim elementima (atečmenima) vezuje za preostale zube , a sakriveni su unutar proteze i ne vide se prilikom govora. Da bi se atečmeni mogli postaviti u protezu, neophodno je na preostalim zubima napraviti odgovarajuće metalokeramičke krunice.

Prema definiciji, atečmeni su precizni vezni elementi koji povezuju fiksni i mobilni deo parcijalne skeletirane proteze u jedinstvenu celinu i imaju ulogu u retenciji, stabilizaciji i vođenju proteze u osnovni položaj.