Zubni implanti

Dragi naši, kao što znate, na našem blogu obrađujemo teme koje vas najviše zanimaju, koje su aktuelne, o kojim se priča ili o kojima želite da znate više.
Danas su to zubni implanti o kojima, gotovo bez izuzetka, svi naši pacijenti žele da se informišu i to sa razlogom, jer bez njih bi savremena stomatologija bila nezamisliva.
Ovde ćemo se potruditi da vam damo odgovore na najčešća pitanja i objasnimo,između ostalog, kada, kako i zašto se odlučiti za zubni implant. Videćete da je pitanja puno, ali će vam posle ovog bloga tema implanata sigurno biti bliskija i jasnija. Da počnemo!

Šta je zubni implant?
Implant je titanijumski šraf koji se ugrađuje u viličnu kost kao zamena za koren zuba koji nedostaje. Budući da je pozicioniran tako duboko u kosti, implant predstavlja najtrajnije rešenje za gubitak zuba.
Ovde je važno da ugradnja implanta podrazumeva da se na pozicioniran šraf nakon par meseci postavi suprastruktura (veza imeđu šrafa i krunice) a zatim i krunica od željenog materijala (metalokeramička ili cirkonijum) da bi se dobio celokupan zub. Dakle, konačni izgled se sastoji iz tri dela, kao na slici dole:
implant-structure-adc

Kada se ugrađuje zubni implant?
Zubni implanti su sjajno i za sada neprevaziđeno rešenje za sve varijante gubitka zuba: nadoknada jednog zuba, nadoknada više zuba i nadoknada svih zuba u vilici.
Budući da su vezani šrafom za kost, oni su mnogo trajniji i jači od mostova i proteza. U nadoknadi jednog zuba koji nedostaje implanti su idealno rešenje jer se implant ušrafi u kost na mestu nedostajućeg zuba, a susedni zubi se ne bruse i ne oštećuju, već ostaju nepromenjene strukture. U nadoknadi više zuba implanti odlično služe kao nosači više zuba i, konačno, u potpunoj bezubosti ugradnjom implanata se omogućava izrada cirkularnog mosta sa svim zubima koje bi „nosili“ implanti ili stabilnih zubnih proteza.

Da li su implanti bolji od mostova i krunica?
Naravno!Da bismo vam ovo pojasnili, objasnićemo vam pre svega na koji način funkcionišu nekadašnja rešenja: krunice, mostovi, parcijalne i totalne proteze. Ova rešenja podrazumevaju da se za „nošenje“ mostova uključe i zub iza i zub ispred praznog prostora zuba koji nedostaje, dakle, podrazumevaju brušenje i „žrtvovanje“ često potpuno zdravih susednih zuba. Tu nije kraj. Naime, procesom žvakanja zubi čuvaju zubnu kost u funkciji. Kada dođe do gubitka zuba, lagano i kost počinje da se gubi zbog nemanja funkcije. Ta ista kost je potpora mišićima lica koji, posledično, usled gubitka koštane mase počinju da slabe i tako celo lice dobija opušten, neestetski izgled sa staračkim karakteristikama.
Implanti se, međutim, ponašaju najsličnije prirodnim zubima. Oni vraćaju zubu kompletnu funcionalnu i estetsku funkciju, uključujući i ulogu vilične kosti, jer sprečavaju njenu resorpciju. Bez svake sumnje su najbolja zamena za izgubljene zube i neprevaziđeni su kao estetsko rešenje, zatim u očuvanju ostalih zuba i u pružanju osećaja komfora i samopouzdanja.

Da li postoji mogućnost odbacivanja implanta?
Zubni implant je biokompatibilan što znači da ga organizam odlično prihvata i da ne postoji mogućnost njegovog odbacivanja. Neuspeh je moguć u manje od 3% slučajeva i najčešće je uzrokovan lošom higijenom. Postoje i neki osnovni preduslovi koji treba da budu ispunjeni da uspešnost ugradnje bila zagarantovana. Najbitnije je da je opšte zdravstveno stanje pacijenta dobro, jer mali broj bolesti može imati nepovoljan uticaj na vezivanje zubnog implanta za kost. Nekada je potencijalni problem bio nedovoljna visina i širina kosti, međutim danas je taj problem rešiv pomoću ugradnje veštačke kosti, a čak je moguće sve završiti prilikom jedne posete našoj ordinaciji. U Aponia dental centru u jednom aktu radimo i sinus lift i ubacivanje veštačke kosti i šrafljenje implanta.

Kako izgleda ugradnja implanta?
Pacijent nakon izrade 3D snimka ili CBCT-a, pomoću kojih doktor dobija neophodne informacije o strukturi i debljini kosti, dobija sve potrebne lekove kao obaveznu pripremu za sam hirurško-implantski zahvat i proces ugradnje titanijumskih šrafova može početi već sutradan.
Nakon bezbolne ugradnje implanta koja traje u proseku oko pola satapo implantu, pod lokalnom anestezijom, pacijent ide kući. Sledećeg dana dolazi na kontrolu i naredna četiri meseca provodi čekajući da šrafovi srastu sa kostima (period tzv. Oseointegracije). Posle tog perioda, na postojeći šraf se stavlja suprastruktura i krunični deo zuba. Ove intervencije su takođe bezbolne. Na linku ispod pogledajte kratku video animaciju koja reprodukuje proces ugradnje implanta.

Koliko traje ugradnja implanta?
Ugradnja pojedinačnog implanta traje u proseku oko pola sata.

Da li je ugradnja implanta bolna?
Proces ugradnje implanata je u potpunosti bezbolan i obavlja se u lokalnoj anesteziji. Moramo da naglasimo, da je od najvećeg značaja stručnost doktora, njegov nežan pristup i „lagana“ ruka. Naši pacijenti u Aponiji često govore da je manje naporno stavljanje implanta nego saniranje veće plombe. Sutradan se vraćaju svojim redovnim aktivnostima, u velikoj većini slučajeva bez bola i otoka. Pacijenti dobijaju neophodne suplemente i vitamine, koje piju minimum 10 dana pre intervencije i svih 3 meseca koliko traje oseointegracija. Ti suplementi i vitamini ojačavaju kost, ubrzavaju srastanje implanta sa kosti, a utiču pozitivno i na opšte zdravstveno stanje. Analgetici se daju preventivno, dan posle intervencije.

Ko je kandidat za implante?
Svakako je u pitanju jedno od najčešćih pitanja. Ovde treba naglasiti da je svaki pacijent slučaj za sebe. Mi u Aponia dental centru oduvek negujemo individualni pristup pacijentu koji podrazumeva ozbiljnu posvećenost, detaljne analize, slušanje potreba pacijenata i nalaženje optimalnog rešenja zajedničkim snagama, kroz timski rad. Tek nakon obavljenih analiza, utvđuje se podobnost pojedinačnog pacijenta za proces ugradnje implanata. Ne postoji starosna granica za ugradnju, osim dece koja su još uvek u rastu i razvoju. Loše opšte stanje organizma i neke bolesti mogu biti kontraindikacija kao i nedovoljna količina i kvalitet kosti koji se, u većini slučajeva, može rešiti dodatnom hirurškom intervencijom ugradnje veštačke kosti.

Koliko košta ugradnja implanta? Da li je implant skup?
S obzirom na rešenje koje nudi, na njegovu stabilnost i trajnost, implant ne predstavlja skupu soluciju. Na današnjem tržištu implanata, mogu se naći brojni brendovi (Implant Direct, Nobel Biocare, BioHorizons, Straumann…) koji zadovoljavaju sve kriterijume kvaliteta a razlikuju se u ceni, tako da pacijent može da bira u skladu sa svojim mogućnostima. Cena se naknadno prilagođava u zavisnosti od obima rada i ukupnog broja implanata koji se ugrađuju.

Ugradnja veštačke kosti
Veštačka kost se ugrađuje u slučaju kada pacijent nema dovoljnu visinu odnosno debljinu kosti za ugradnju implanta. Veštačka kost se tada postavlja oko implanta u predelu deformiteta kosti da bi pokrenula u narednih nekoliko meseci stvaranje nove kosti i tako omogućila planirani proces ugradnje implanta. Posle odvajanja sluzokože od kosti, na kost alveolarnog grebena se „pakuje“ veštačka kost. Preko nje se,zatim, postavlja membrana koja je štiti, a preko membrane se zašiva sluzokoža.
artificial-bone-aponia-dental-center

PRF i implanti
PRF metoda je sada već standardna procedura prilikom ugradjivanja implanta. U pitanju je primena faktora rasta, iz sopstvene krvi pacijenta, što omogućava bržu regeneraciju kosti, brže zarastanje mekih tkiva, uopšteno, brži oporavak. PRF je mašina za centrifugiranje krvi poslednje generacije, izum cenjenog prof. Joseph Choukrouna, koji je lično obučio doktore iz Aponia dental centra. O značaju PRF-a i njegovom mestu u savremenoj stomatologiji biće više reči u nekom od naših narednih blogova, budući da zavređuje posebnu pažnju.

Sinus lift
Sinus lift je još jedna hirurška intervencija koja je vezana za ugradnju implanta. Često se u našoj ordinaciji suočavamo sa situacijom da pacijent nema dovoljno kosti za ugradnju implanta. U bočnoj regiji se često događa da korenovi gornjih zuba ulaze u sinus koji se nalazi iza obraza i prostire se od zone ispod oka do korenova zadnjih zuba. Posle vađenja ovih zuba uglavnom ostaje mala debljina vilične kosti jer se sinusna šupljina uvećava i spušta, što onemogućava primarnu stabilnost implanta jer bi vrh implanta ušao u sinusnu šupljinu umesto da se učvrti u kosti. Neophodno je dakle pažljivo podići pod sinusa tako što se pristupi sinusu sa mesta izvađenog zuba, pažljivo se podigne njegova membrana i upakuje se veštačka kost na dno sinusa. Na ovaj način se smanjuje sinusna šupljina, podiže se pod sinusa i istovremeno se dobija dovoljna količina koštane mase za ugradnju implanta. Uobičajeno je da se nakon sinus lifta i ugradnje veštačke kosti čeka od 4-6 meseci da kost u potpunosti sraste kako bi se pristupilo ugradnji implanta.
sinus-lift-aponia-dental-center

Nedostatak jednog zuba
Kao što smo već napomenuli, implanti su idealno i za sada neprevaziđeno rešenje u slučaju gubitka zuba. Implant koji se ugradi na mestu nedostajućeg zuba na najbolji način „imitira“ prirodni zub dok se istovremeno štede susedni zubi jer se ne bruse i njihova struktura ostaje netaknuta.
nedostatak-jednog-zuba-aponia-dental-center

Nedostatak više zuba
I u ovom slučaju implanti su odlično rešenje. Konačan broj implanata zavisiće od broja zuba koji nedostaju, njihove pozicije u ustima i njihovog rasporeda.
nedostatak-vise-zuba-aponia-dental-center

Implanti i totalna bezubost
Dosadašnje rešenje potpune bezubosti podrazumevalo je izradu totalne proteze od akrilata. Pacijentima je, u većini slučajeva, bilo potrebno dosta vremena da se naviknu na nošenje ovih proteza koje su mobilne, dakle nisu ni na koji način fiksirane u ustima i oslanjaju se samo na greben vilične kosti, odnosno na desni (meka tkiva).
Današnje rešenje leži upravo u implantima kojima se postiže stabilizacija, fiksiranje zuba i nezamenljiv osećaj sigurnosti u svakodnevnom fukcionisanju: govoru, smejanju, žvakanju…
Na implante može da se postavi trajno fiksiran cirkularni most ili proteza (čvrsto fiksirana kuglama ili lokatorima)koja s vremena na vreme može da se skida radi čišćenja.
all-on-6-aponia-dental-center

Šta su mini implanti?
Mini implanti su upravo osmišljeni sa cilljem da starijim pacijentima koji nose totalne proteze i koji su dugo bezubi (dakle, nemaju dovoljno vilične kosti a i greben se „istrošio“) omogući neophodnu stabilnost fiksiranjem totalne proteze za vilicu. U slučaju mini implanata, fiksiranje se vrši direktno kroz desni bez odizanja režnja. Ovi implanti liče na standardne implante, s tim što su manjeg prečnika i dužine i lakši su za postavljenje što ih čini idealnim upravo za ovu starosnu grupu pacijenata.
Kod pacijenata sa dugogodišnjim iskustvom nošenja totalnih proteza, zahvaljujući mini implantima vraća se samopouzdanje i nestaje potreba da se proteza stalno „proverava“ u ustima, jer je totalna proteza stabilna i ne pomera se.
Razlika u odnosu na klasičan implant je u suprastrukuri (elementu koji vezuje šraf i krunicu zuba) koji je u slučaju mini implanta u obliku kuglice ili drikera koji ulazi u odgovarajući otvor u protezi, što omogućava lako skidanje i ponovno vraćanje proteze.
Sama proteza na mini implantima razlikuje se od standardne totalne akrilatske proteze u tome što je znatno redukovana, odnosno nepce („nebo“) proteze je duplo manje, što dodatno ulepšava osmeh i povećava samopouzdanje.
mini-implants-aponia-dental-center

Koliko dugo traju implanti?
Ako ste ovo pitanje ukucali na Internet pretraživaču, verovatno ste dobili odgovor da implanti traju večno, tj.da imaju doživotnu garanciju. To je samo delimično istina. Naime, kada se govori o trajnosti samog proizvoda koji je sačinjen od titanijuma, naravno da vek trajanja daleko prevazilazi ljudski vek, ali ne zaboravimo da je implant smešten u ustima! A to koliko će nešto trajati u vašim ustima zavisi od vas i vaših higijenskih navika. To je nešto što stalno ponavljamo našim pacijentima. Dakle, kao i sa prirodnim zubima koji bi u optimalnim uslovima trebalo doživotno da nas služe, a to nije slučaj, i sa implantima može doći do problema.Osnovni razlog za to je, kao i uvek, nedovoljna higijena usta i zuba! Međutim, ako se održava pravilna i redovna higijena (posebno predela oko zubnih implanata), uz redovnu kontrolu, može da se očekuje se da implant traje doživotno. Napominjemo da je od značaja i opšte zdravlje pacijenta. Dešava se da u slučaju ozbiljne bolesti propada ceo organizam, pa i kost oko implanta, što znači njegov gubitak, kao i gubitak prirodnih zuba.

Implanti I oralna higijena
Prvo i osnovno: pravilna higijena usta i zuba je preduslov održanja implanta i njegove dugovečnosti u ustima!
Pisali smo dosta o značaju oralne higijene kao presudnom faktoru zdravlja vaših zuba, a posredno i celog organizma. Jedan od naših blogova je u celosti bio posvećen ovoj temi. „Čistoća je pola zdravlja“, i zaista jeste tako, a nije drugačije ni kada su implanti u pitanju. Tada se posebno vodi računa o pravilnoj i redovnoj higijeni cele usne šupljine, a posebno predela gde su implanti. Parodontopatija kao bolest loše higijene može ozbiljno da naruši opstanak i održanje implanta u vilici.
Pored uobičajene svakodnevne higijene za koju savetujemo Curaprox četkice za zube (sa velikim brojem mekanih vlakana), takođe je obavezna upotreba međuzubnih (interdentalnih) četkica koje mogu da prodru u predele između zuba. Veoma je bitan i dolazak na redovne kontrole.
U Aponia dental centru preporučujemo upotrebu Waterpik irigatora koji je namenjen za kućnu upotrebu i koji može da koristi cela porodica.

Implanti i postoperativni saveti
Ugradnja implanata je bezbolna, ali se par sati nakon intervencije može javiti bol koji se lako reguliše tabletama protiv bolova (Rapidol S, Ibuprofen), ali NE Aspirin ili Andol jer oni pojačavaju krvarenje.
Na dan intervencije se usta ne ispiraju. Minimalno krvarenje je normalno u naredna dva do tri dana nakon zahvata. Ukoliko je krvarenje pojačano, odmah se javite svom stomatologu.
Higijena usta i zuba se obavlja regularno, s tim što se vodi računa da se ne povredi mesto zahvata.
Nakon intervencije je moguća pojava otoka. Ona nije neuobičajena i ne predstavlja opasnost, ako se pridržavate naših saveta svedena je na minimum. Poželjno je da na mesto otoka stavljate hladni oblog sa spoljne strane obraza u trajanju od 20ak minuta sa pauzama od 10 min. Izbegavajte tople napitke. Možete jesti uobičajenu hranu, s tim što prvog dana treba jesti kašastu hranu. Izbegavajte zrnastu hranu može „zapasti“ u ranu.
Ukoliko ste pušač, nemojte pušiti 3 do 4 sata nakon intervencije, odnosno dok ne stane krvarenje.
U postoperativnom periodu dok implant zarasta u kosti, izbegavajte velike fizičke napore (teretana, trčanje, ronjenje, ekstremni sportovi…).

Eto…znamo da je ovaj blog dugačak i da vam je oduzeo nešto vremena, ali smo srećni ako vam je rasvetlio pitanje implanata.
Kao i uvek, tu smo za vas.
Vaš Aponia dental centar

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena znakom *